Hygien

Vid tillverkning av egen hud och hårvård är det mycket viktigt att tänka på renlighet och vara mycket noga med hygienen. Några enkla med viktiga regler att följa är:

  • tvätta händerna noga
  • rengör och desinficera arbetsytan (helst med alkohol)
  • rengör och desinficera alla redskap och behållare
  • använd handskar och minimera kontakten med råvarorna
  • se till att ha god ventilation framför allt vid användning av eteriska oljor

regler

Hållbarhet

Egen tillverkad hudvård och hårvård har ganska låg hållbarhet speciellt om de innehåller vatten, då är hållbarhetstiden från ett par dagar till max en vecka om man förvarar de i kylskåpet.

Man kan förlänga hållbarhetstiden genom att konservera produkterna med till ex E-vitamin eller rosmarinextrakt, mm. Men tänk alltid på att hållbarheten är liten och kan förlängas genom att följa hygien regler, använda spatuler istället för händerna för att ta ut krämer, mm ur behållaren, förvara mörkt och kallt, etc.

Glöm inte att etikettera dina produkter med tillverkningsdatum och ingredienslista.

Säkerhet

Eteriska oljor är mycket koncentrerade och man ska vara mycket försiktigt vid användningen av dessa eftersom de kan vara livsfarliga. Se till att de oåtkomliga för barn och att du inte överdoserar eller använder de outspädda.

Tänk på att det finns personer som kan reagera på olika ämnen – hur naturliga de än är – så det är alltid säkrast att göra ett hudtest. Gör en blandning med den koncentration du tänker ha, testa på ett litet område av huden. Vänta 24 timmar och se om du fått någon reaktion.

Läs och respektera råvarornas instruktioner, doseringar och varningstexter.