Lavandelolja Eko 10 ml

Ekologisk lavendelolja

Lavendelolja är en av de mest mångfacetterade och populära oljorna med olika användningsområden från aromaterapi till hudvård och hälsa. Med en blommig, örtartad, delikat doft och dess vårdande, lugnande, antiseptiska, antioxidanta och antiinflamatoriska egenskaper är eterisk lavendelolja oumbärlig i varje hem och egentligen bra att alltid ha i handväskan.

1. Avslappning och sömn

Lavendelolja är lugnande och dess behagliga doft kan hjälpa till att slappna av, lugna nerver och stilla sinnet. Bidrar till att dämpa ångest, motverka stress,  och gör det lättare att somna samt ger förbättrad kvalitet på sömnen.

Gnid 2-3 droppar lavendelolja i din kupade handflata, andas in doften. Eller stryck lite bakom öronen och på kudden för att slappna av och sova gott. Stryk lite på fötter och handleder (eller var som helst) för en omedelbar lugnande effekt. (Bra om du känner dig spänd när du ska flyga , inför ett muntligt framträdande, mm)
Till ett avslappnande bad kan du tillsätta 15 droppar lavendelolja och 1 dl salt (magnesium salt, himalaya eller havsalt) till badkaret för ett effektivt sätt att förbättra sömnen och slappna av.

Vetenskapliga studier har nyligen visat att det kan vara linalool (upp till 26% av lavendelolja) som är den främsta orsaken till den sedativa/avslappnande effekten av lavendelolja.

2. Huvudvärk och migrän

En naturlig kur vid spänningshuvudvärk och migrän: 3-5 droppar lavendel (som den är eller blandad med 1 tsk basolja (till ex jojoba, mandel eller kokosolja) vid tinningarna och i nacken. Kan även inandas som i punkt 1.

Enligt en studie publicerad i European Journal of Neurology visas en signifikant minskning av smärta vid migrän när lavendelolja inandas under 15 minuter.

3.  Mot torr och narig hud eller spruckna läppar

Lavendelolja är djupt återfuktande för huden eftersom den innehåller välgörande vegetabiliska fettsyror. Använd den direkt på torra hudområden eller blandad i en basolja. Applicera några droppar lavendelolja på spruckna läppar för att hjälpa till att läka samt hålla dem återfuktade och fylliga längre.

4.  Mot eksem och hudirritationer

Blanda några droppar lavendel (kombinera gärna med kamomillolja) i en basolja som svartkumminolja, sheasmör, rapsolja, mm och stryk på det drabbade området. Lavendeloljans antiinflamatoriska egenskaper kan bidra till att lugna huden.

5. Mot akne och insektsbett

Lavendeloljan hämmar de bakterier som kan orsaka infektionen i huden vid akne, hjälper till att balansera över utsöndring av talg, som bakterierna trivs på, och minskar ärrbildning.

En droppe lavendelolja minskar smärta, svullnad och inflammation och förebygger klåda vid insektsbett.

6. För små sår och brännskador (även solskador)

Alltifrån små sår, skavsår till brännskador (även från brännässlor,  maneter och sol) kan behandlas med lavendelolja på grund av dess antimikrobiella, antioxidanta och regenererande egenskaper. Smörj in det drabbade området med oljan så kommer svedan snabbt att avta.  För solskador kan du använda den direkt eller blandad med jojobaolja, kokosolja eller aloe vera. Regelbunden användning tillsammans med en basolja rekommenderas mot ärr.

7. Mot åksjuka, illamående och magbesvär

För att lindra symptomen applicera en droppe lavendelolja bakom öronen eller runt naveln.

8.  Vid muskelsmärta och inflammationer

Som den är eller i massageolja,  lavendelolja kan hjälpa till att lindra muskelvärk och smärta (även mensvärk), ryggsmärtor, stukningar och ryggskott. Många människor tycker att det kan hjälpa till att lindra artrit och reumatiska smärtor.

9.  Som insektsmedel

Små insekter (myggor, flugor, spindlar, fästingar, mm) ogillar lukten av lavendel. Som insektsmedel, kan lavendelolja användas som den är eller i en brännare för att  effektivt stöta bort insekter. Den är bra för att avvärja malar – prova att ha några droppar på en bomullstuss hängande i skåpet. Blandad med en basolja, kan den också gnuggas på huden för att hålla myggorna på avstånd. Fungerar även för att hålla fästingarna borta från din hund (OBS! använd inte på katter).

10. Mot mjäll och för hårväxt

Lavendeloljans svampdödande egenskaper gör att den fungerar bra mot mjäll, blanda några droppar med kokosolja och massera in i hårbotten. Sägs även stimulera hårväxt och förebygga alopecia.

11. Mot rynkor och pigmentfläckar

Lavendeloljan har traditionellt används som en skönhetsolja  och är känt för att hjälpa till att motverka rynkor och ålderstecken som pigmentfläckar. Kombinera gärna med lika delar frankincenseolja i en bas av argan,  jojoba eller nyponrosfröolja för ett effektivt skönhetsserum.

12. En allmän desinfektionsmedel och rumsfräschare

Lavendelolja är användbar inte bara för din kropp, utan även för ditt hem. Tillsätt några droppar till tvättmedel för en naturlig fräsch doft istället för mjukmedel, i rengöringsvatten när du tvättar golvet, eller användning i en vaporisatör (aromalampa) för att rena luften.

Ett annat tips är att ha några droppar direkt vid ventilations, då håller man även insekter borta.

Klicka här för att se alla våra produkter med lavendel.