Aktivt kol är den nya heta ingrediensen i hudvårdsrutiner som alla pratar om.  Ett måste-ha som kan göra underverk för huden, speciellt för aknebenägen eller trött, glåmig  och stressad hy.
Aktivt kol har otaliga användningsområden, är känt för sin avgiftningsegenskaper och just detta kan vara oerhört fördelaktigt för din skönhetsrutin. Från hudvård till detox, tandblekning och mycket mer,  aktivt kol är det nya “lilla svarta”!

 4 sätt du kan använda aktivt kol i din hudvårdsrutin

Aktivt kol som cleanser

Blanda lite kolpulver i ren, ekologisk kokosolja (i rumstemp, så det är mjukt) och använd den  som cleanser och make-up remover. Kolet gör det extra rengörande, mild exföljerande  och fungerar perfekt med med den antibakteriella och fuktgivande oljan. Applicera en liten mängd med mjuka, cirkulära rörelser över hela ansiktet, använd sen ett tunt bomullstuss fuktad med varmt vatten för att rensa bort det för ren, klar, hud. Avluta gärna med en hydrolat (blomvatten).

Bleka tänderna med aktivt kol

Aktivt kol lämnar fläckar överallt … utom på tänderna. Pulvret kommer att svarta ner din mun när du använder det, men precis som det drar gifter ur kroppen när de intas, gör kolet det samma för munnen och placken på tänderna. Ännu bättre, det balanserar pH-värdet i munnen, vilket gör det till en formidabel fighter mot plack, karies och tandköttsproblem och dessutom kommer det att göra dina tänder verkligen, verkligen vita eftersom det tar bort fläckar och missfärgningar . Bara doppa fuktad tandborste i pulvret, borsta sedan i cirka två minuter innan du sköljer väl. Du kan också blanda aktivt kol med kokosolja och en droppe pepparmyntaolja och tillverka din egen tandblekningspasta. Eller blanda lite kol i kokosolja och gör din oil pullings rutin ännu mer effektiv.

Använd aktivt kol i en djuprengörande ansiktsmask

Det är löjligt enkel att göra en  ansiktsmask med aktivt kol och vatten (eller honung, yoghurt eller olja, beroende på din hudtyp och vad du har att tillgå) för en avgiftande behandling som varsamt rensar och minimerar porerna. En räddare i nöden när huden behöver balans och du vill få ett omedelbart resultat. Kolet fungerar som en magnet som dra till sig orenheter, toxiner och överflödigt talg från huden samtidigt som den lugnar och ger lyster.

Här följer ett enkel recept på gör det själv ansiktsmask med aktivt kol som passar för alla typer av hud:

  • 1 – 2 tsk ekologisk grekisk yoghurt
  • 1/2 tsk ekologisk äppelcidervinäger eller citron
  • 3 ml aktivt kol
  • 1 ml gurkmeja

Blanda yoghurt, kolpulver, citron eller äppelcidervinäger och gurkmeja till en slät massa. Du kanske behöva mer eller mindre citron för att få rätt konsistens. Du kan även lägga till honung, matcha te, kaolinlera, mm. efter dina behov. Applicera på ren hud och låt den verka i 10-20 minuter. Tvätta bort och använd gärna en hydrolat och ett ansiktsserum efteråt.

DIY Body skrubb med aktivt kol

Eftersom kolpulver har en  något kornig konsistens fungerar den utmärk som en mild peeling som du kan blanda den med i stort sett allt som passar din hud behov. Prova att blanda den med mjölk eller honung, och en sekundär ingrediens, som havre eller socker, för extra exfoljerande effekt. Häll i några droppar eteriska oljor eller lite blomvatten för en mer lyxig behandling.  Du kan vara så kreativ du vill.

Prisbelonad tvål med aktivt kol

Prisbelonad tvål med aktivt kol

I tvål med aktivt kol

Ett enkelt sätt an använda aktivt kol i din dagliga hudvårdsrutin är i en tvål som rengör skonsamt samtidigt som den tar bort gifter och överflödig talg och balanserar huden.