För många blir det svårt att byta till en naturlig, ekologisk deodorant utan några som helst syntetiska tillsatser som täpper svettkörtlarna och förhindrar svett eftersom de upplever att de inte fungerar. Man luktar svett eller så behöver man återapplicera deodoranten efter bara några timmar.

Men ge inte upp, det finns saker som du kan göra för att din naturliga deo ska fungera lika bra som en konventionell.

Att svettas är naturligt. Det är ett av kroppens sätt att göra sig av med gifter och slagsämnen. När man slutar använda antiperspiranter och även vissa deodoranter fyllda med kemiska tillsatser som aluminium, mm som har täppt till porerna och stängt in svetten kan man uppleva en obehaglig svettlukt när alla de här slagämnen ska ut ur kroppen. Svett i sig luktar inte, det är när bakterierna börjar bryta ner ämnen i svetten som det stinker.
Men illaluktande armhålor orsakas inte (enbart) av dålig hygien, utan ofta på grund av körtel- eller hormonfaktorer.

Detta kan förhindras naturligt genom dagliga behandlingar som, lite i taget, kan minska mängden svett, eller så kan du helt enkelt sluta göra de saker som du förmodligen inte visste kan orsaka denna lukt.

Här följer några tips som garanterat kommer att göra skillnad och göra din naturliga deo mer effektiv:

 1. Tvätta armhålorna rätt

  När du tvättar dig med tvål som har högt PH-värde blir dina armhålor basiska. Och i basisk miljö trivs bakterier väldigt bra. Vissa tvålar innehåller parfym som gör att du svettas snart igen, så försök använda en neutral, naturlig tvål gjord på ekologiska oljor utan doft eller med endast eteriska oljor som doftämnen. Skölj noga och se till att inga tvålrester lämnas kvar på huden.
  Eller skippa tvål och använd en vegetabilisk olja som balanserar hudens ph-värde. Oljan löser upp smuts och drar till sig lukter utan att torka ut eller irritera huden. Kokosolja är antibakteriell och mycket lämplig för detta. Blanda gärna i några droppar tea tree, salviaolja eller myrraolja som har bakteriedödande egenskaper.
 2.  Balansera hudens ph-värdet

  Du kan  surhetsreglera dina armhålor med lite äppelcidervinäger/citron eller lime saft utblandat i vatten eller en blandning av bikarbonat (1/2 tsk) och citronsaft som du duttar i armhålan med en bomullstuss. Ansiktsvatten eller en trollhasselhydrolat fungera också bra.
 3.  Gör en detox armhålemask
detoxa dina armhålor

Armhåledetox

Detta är mycket effektivt och bra att göra när man bestämmer sig att gå över till att använda naturlig deo eller bara för att ta bort slagsämnen och rester av aluminium, parabener, mm som finns i vanliga deo samt för att bleka armhålorna.

 

 

 

 

Det finns flera olika armhålemasker du kan använda:

  1. Armhåledetoxmask med lera

   Lera har använts sedan urminnes tid för sina reparativa, läkande, antibakteriella, och avgiftande egenskaper.
   Bentonitlera är speciellt bra för både hår- och hudmasker och är en av de mest effektiva avgiftande leror som finns, eftersom det binder till sig positivt laddade ämnen (som toxinerna vanligtvis är). För en armhålemask behöver du: 2 msk bentonitlera, en msk filtrerat vatten (jag undviker kranvatten och vatten som innehåller fluor och klor) eller trollhasselvatten eller blanda 1msk kokosolja med 1 msk lera.
  2. Armhåledetox med aktivt kol

   Aktivt kol är effektiv för att eliminera tungmetaller och gifter eftersom kol binds med toxiner / metallföreningar som finns i hela kroppen.
   För en armhålemask behöver du: 1 msk bentonitlera, 1 msk aktivt kol, en matsked filtrerat vatten (jag undviker kranvatten och vatten som innehåller fluor och klor) eller trollhasselvatten
   För känslig hud eller för att bleka armhålorna: 1 msk honung + 1 msk aktivt kol
   Applicera på varje underarm och låt sitta i ca 20 minuter, skölj och klappa torrt.
  3. Armhåledetox med äppelcidervinäger och bikarbonat eller arrowrot pulver:Rå äppelcidervinäger är användbar för att återställa Ph-värdet i huden, det är också effektivt på grund av dess antiseptiska, antimikrobiella, antibakteriella och avgiftande egenskaper. Bikarbonat (utan aluminium) fungerar som en naturlig deodorant. Om du har känslig hud använd mycket fin bikarbonat i mindre mängd, eller använd arrowrot pulver istället.Blanda 1 msk bikarbonat eller arrowrot pulver med  1 tsk äppelcidervinäger till en pasta. Applicera på varje underarm och låt sitta i ca 20 minuter, skölj och klappa torrt.

Detoxa armhålorna

Hur länge ska du detoxa armhålorna och hur ofta

Försök att detoxa armhålorna i 7-14 dagar om du aldrig har gjort det innan med någon av ovanstående metoder. Sen kan du göra det när du känner att det behövs och när det fungerar för dig.

 

 

 

Fler tips för att minska svetten och bli av med svettlukten:

– välj kläder i naturmaterial (bomull, lin, hampa, silke, mm) och undvik åtsittande kläder eftersom de kan förhindra tillräckligt med luftutbyte.
– ät hälsosamt med mycket fibrer, frukter (speciellt bra är citrusfrukter, ananas, gurka, vattenmelon) och grönsaker. Mycket lök och vitlök, större mängder kaffe och alkoholhaltiga drycker eller cigaretter sliter på huden och producerar starkare lukt.
– dryck mycket vatten för att spola bort alla gifter från kroppen
– torrborsta huden för att påskynda detox processen (det är också bra att göra regelbundet för hälsosam, len hud).  Det hjälper att detoxa armhålorna genom att dränera lymfkörtlarna som sitter där och öppna och rensa porerna från aluminiumrester, som kan ha samlats i dem. Rör försiktigt borsten från den yttre delen av armhålan ner mot bröstet för att tömma lymfkörtlarna effektivt.

Ha tålamod. Det kan ta upp till 4-5 veckor innan huden i armhålan är gift- och luktfri.
Efter detoxen kommer din naturliga och ekologiska deodorant fungera lika bra som din vanliga, konventionella deo fast utan alla kemiska tillsatser.

Naturlig, ekologisk dodorant utan skadliga tillsatser

Naturlig, ekologisk dodorant utan skadliga tillsatser